Receptek

Húsfelfújt

Hozzávalók: 50 dkg főtt, vagy sült hús, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 6 tojás, 2 dkg só, 5 g törött bors, hagyma, TV paprika

A húst csíkokra vágjuk, befűszerezzük (só, fűszerpaprika, majoranna, petrezselyem) a kevés zsíradékon  hagymával, paprikával, paradicsommal serpenyőben megpároljuk. A kész húsos ragut ledaráljuk/turmixoljuk.  Rántást készítünk a lisztből, a  vajból, felöntjük a tejjel és pár percig főzzük, befűszerezzük (só, szerecsendió, fehérbors). A húst hozzákeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a  kemény habbá vert tojásfehérjét. Tetszőleges formát zsíradékkal vonunk be, ebbe öntjük a húspépet és megsütjük.

A sajt és tojásfelfújt ugyan ezzel a technikával készül. A tojásfelfújtat curry és medvehagyma hozzáadásával fűszerezzük.

Céklafőzelék

A tisztított céklát lereszeljük, majd sós vízben feltesszük főni. Tejszínes habarást készítünk és a megpuhult céklát besűrítjük vele. Ha nem elég édes, mézet tudunk még hozzáadni.

Burgonyafőzelék

A megtisztított, felszeletelt burgonyát sós vízben babérlevéllel, tárkonnyal puhára főzzük. Tejfölös-tejes habarással besűrítjük. 

Finomfőzelék

A zöldségkeveréket sós vízben, egy kis petrezselyem zöldjével puhára főzzük, majd tejszínes habarással besűrítjük.

Sütőtökfőzelék

Sós vízben a lereszelt, vagy feldarabolt sütőtököt puhára főzzük. Tejszínes habarással besűrítjük és szükség esetén mézzel édesítjük.

Sajfasírt

A ledarált sajtot vízben áztatott kenyérrel összekeverjük. Sóval, reszelt vöröshagymával, fokhagymával, petrezselyemzölddel, fehérborssal és egész tojással összegyúrjuk. Gombócokat formálunk belőle, duplán bepanírozzuk. Jól behűtjük. Ha visszakeményedett, bő olajban kisütjük.

Sárgarépás süti

Hozzávlók: 5 tojás, 1 bögre olaj, 2 bögre cukor, 2 cs.vaníliás cukor, 2 b.liszt, 1 sütőpor, 2 tk. szódabikarbóna, 2 tk. fahérj, reszelt citromhéj, 3,5 b. reszelt sárgarépa, 1,5 b. darálét dió.

Az egész tojásokat a cukrokkal és olajjal símára keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Kiolajozott tepsiben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.

Rakott tök

Hozzávalók: 2 kg gyalult tök, 20 dkg rizs, 40 dkg darált hús, 1 nagy pohár tejföl, 2 fej vöröshagyma, 5-7 dkg zabkorpa, 1 tojás, kapor, só, bors, fűszerpaprika, majoranna, kapor

A tököt besózzuk, majd jól kinyomkodjuk. A riszt kétszeres mennyiségű vízben megpároljuk. A darált húsból porköltes ragut készítünk és kaporral ízesítjük. A riszt a hússal, a tojással és a zabkorpával  összekeverjük. A tepsit zsemlemorzsával megszórjuk, majd ráterítjük a tök felét. Erre kerül a rizzses keverék, majd végül a tök másik fele. A tetejét sós, kapros tejföllel alaposan meglocsoljuk. Közepest hőfokon pirulásig sütjük.